Direktlänk till inlägg 22 augusti 2011

Tankar om religion.

Av Inge Gullinger. - 22 augusti 2011 17:33

Genom min tid på LP stiftelse har jag fått ett mera "historiskt" intresse för olika religioner, fast jag som ateist och "fritänkare" vet att Gud/Gudar enbart existerar i människans inre tankar, vårat behov av att förklara omvärlden och att få svar på hur allting kommit till.  Att det finns ett behov av att finna trygghet i något större än en själv, ett behov som funnits lika länge som människan själv.  Ett uttryck som jag har hört nämnas några gånger på LP är

"Jag lämnar detta i Guds händer" och det ger mig tanken att om jag lägger mina problem i Guds händer skulle jag då inte glömma bort mitt egna personliga ansvar till problemet ?   


Den gemensamma tron på Gud har olika uttryck från person till person, fast det tycks mig ändå att den på sätt och vis är densamma och dom som anser sig frälsta är verkligen  "frälsta" anser jag då dom tar emot föreställningen om Jesus som sin frälsare och Lever efter det budskapet. Ett budskap som för dom blir ett självklart val och en livsstil.  Även om det för mig är obegripligt, men också fascinerande och beundransvärt, att dom kunnat överlämna sig själva till vad dom anser verkligt.


Vi har en romantiserande bild av Jesus "troende som icketroende" och ibland tror jag att man gärna glömmer bort att fakta inte alltid kan bekräfta bibelns äkthet.


När det gäller (Onda handlingar) så sker det tyvärr även inom religioner, man skall inte glömma bort att det finns en oräknelig summa Själar som Dött i religionens namn helt i onödan.

Också ett intressant ämne när det gäller ondska och vad ondska är för någonting. Ofta sägs det att "utan ondska kan det heller inte finnas någon godhet". 


En person berättade om en händelse en gång som denne hade varit med om och sade att "det var den lille Onde" som varit framme,  alltså att han begått en synd ( som inte var kriminellt på något sätt) men som inte var bra för personens hälsa.

Att ha någon form av personligt problem och att vilja skylla på någon annan är kanske mänskligt, att vilja dela bördan/ansvaret med någon annan kan vara förståenligt. Just inom religionen är detta väldigt lätt då allting negativt är "Den Ondes verk". 


Det är tycker jag fel väg att gå och farligt och kanske anledningen till att världen ser ut som den gör i dag.


Människan tar alltid den lätta utvägen och genetiskt sett så är vi programerade att välja den väg som ger mest vinning till minst möjliga ansträngning.  Religionen i gångna tider tog ifrån samhället ansvaret för sina handlingar och även om de flesta inte är religiösa i dag så påverkas fortfarande samhället av sin historia.


Sanningen är att vi inte behöver något helvette med djävlar  som får oss att göra saker. Den verkliga ondskan och den verkliga godheten finns rakt i våra tankar och uppsåt och ingen annanstanns.


Sedan just vad ondska är, det är en betydligt mer komplicerad och egentligen mer intressant fråga.

Är det djuret vrs människan? Egoism vrs självuppoffring? Kärlek vrs hat? Sociopati?
 

 
ANNONS
 
Gammelsmurfen

Gammelsmurfen

22 augusti 2011 20:48

Intressanta tankar som jag till stor del delar. Men jag har en fundering: Hur känns det att sjunga om du inte delar det som sångerna förmedlar. Skriv gärna en blogg om du eventuellt ser ett dilemma i den saken...

http://gammelsmurfen.bloggagratis.se

 
modernatur

modernatur

23 augusti 2011 12:39

Jo, men visst har du ett eget ansvar att ta itu med ditt problem. Gud har väl inte tid att hjälpa dig hela tiden? Lite ansvar får du ju ta själv:) Däremot ger han dig styrka och kanske puffar på lite i rätt riktning.
Visst finns det onda och goda makter som styr oss och visst finns det inom oss, men vilket som får segra är upp till oss själva. Gud finns inom oss och över oss och bakom och framför och under och ser till våra behov osv. Ofta hjälper han oss fast vi tror det är vi själva. Jag vet att han hör oss och hjälper oss fast kanske inte så som vi skulle tro att han gör det. Inte med stora händelser och fanfarer osv utan i det lilla och det tysta. Som jag skrev innan, små puffar i rätt riktning. Sedan är det upp till oss att gå hans väg eller "den ondes".

http://:modernatur.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Inge Gullinger. - 23 januari 2017 15:26

En tanke slog mig igår.    Varje Facebook och blogginlägg som vi väljer att lägga up på nätet kommer säkert att vara av stort intresse för våra efterlevande släktingar.    Föreställ dig att ditt barnbarns barn som år 2117 den 23 Januari, sitt...

Av Inge Gullinger. - 13 februari 2016 16:26

    Jag vandrar och tar mig fram på ödets väg mina ben är trötta och tunga, finner tröst över att det gamla snart är väck och att något nytt börjat att blomma, jag kan inte finna dig på min ostadiga väg men när jag väl känner dig då vet jag a...

Av Inge Gullinger. - 8 oktober 2015 22:42

För en tid sedan slogs jag av en tanke om barn och deras uppfattning om världen runt om kring. När min dotter var liten så lekte vi att det rörde sig troll och jättar i skogen(mest troll) och zebror i träden.  Det bästa med skogen är ju att allt är...

Av Inge Gullinger. - 17 september 2015 18:27

Var ett tag sedan (igen) som jag var här inne och skvätte färg. Börjar bli lite dålig på det här. Det får vi försöka ändra på.   Sommaren verkar vara på sitt sista andetag medans hösten börjar bli allt mer påmind. Mycket har hänt och mycket k...

Av Inge Gullinger. - 1 augusti 2015 23:55

  Kände för att skriva av mig lite här på bloggen.  förkylningsviruset håller i sig men jag känner att det blir bättre. Själva hostan får jag nog dras med  en eller två veckor till innan det släpper.    Nackdelen med att vara ordentligt genom...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se